Begin | Informatie | Nieuws | Archief | Leden | Links | Contact

Nieuws

Oeuvreprijs Um & Um uit Horst

Het duo Wim Hendrix en Math Craenmehr uit Horst, beter bekend als Um & Um heeft op zaterdag 20
september de oeuvreprijs van dialectvereniging Veldeke-Venlo ontvangen. Dit gebeurde tijdens de 15de editie van de 'Nach van ’t Limburgse Leed' in Venlo. De twee chique geklede mannen staan al 33 jaar in heel Limburg en daarbuiten op de carnavalspodia. Eigenlijk staan Hendrix en Craenmehr overigens al 4 x 11 jaar op de buhne: ze maakten ook al 11 jaar deel uit van het kwartet “De Mangelmeule”. Ook is het duo Um & Um al in 1990 onderscheiden aan de Narren-universiteit Limburg met de titel ‘Drs. Humoris Causa’, vijf jaar later gepromoveerd tot 'Dr. in de humor' en in 2007 benoemd tot professor.
Klik hier voor het artikel van HALLO - Horst aan de Maas

Groots afscheid van buuttereedner Math Creemers uit Stramproy

Op vrijdag 1 augustus hebben we afscheid moeten nemen van onze buuttecollega Math Creemers uit Stramproy. Math overleed op 25 juli na een relatief korte ziekteperiode op een leeftijd van 57 jaar. Afgelopen januari stond Math nog in de finale van de Groot Limburgse Buuttefinale met een hilarische buut die het wel en wee beschreef over 'Kerstmis in december'. Na een lange lokale loopbaan op de bûhne van de Zaotmaale in Stramproy nam Math een aantal jaar de stap naar de provincie tijdens de buuttekampioenschappen van de LVKA. Hierbij was hij succesvol met twee finaleplaatsen in 2011 en 2014. Tijdens een zeer druk bezochte bijeenkomst in 'De Zaal' in Stramproy werd er op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Math. Nog eenmaal stond hij op zijn geliefde bûhne waarop hij jaren de mensen had vermaakt als presentator en artiest tijdens de bonte avonden. De bijeenkomst werd afgesloten met het door Math geschreven LVK finalenummer 'Ei Welske' uit 1994 gevolgd door een waardig laatste applaus. Wij herrinneren Math als een mooie collega artiest en onze gedachten zijn bij zijn vrouw Door en zijn zonen. Samen met de gehele Limburgse vastelaoveswereld wensen wij hun sterkte met dit grote verlies. Math rust zacht.

Ook in 2014 opleiding op weg naar de buutteton!

Om er voor te zorgen dat de Limburgse buut niet verloren gaat, is de Limburgse Vereniging Karnavals Artiesten (LVKA) in 2012 gestart met een begeleidingstraject voor mensen die graag in de buutteton staan of willen gaan staan.
Zowel in 2012 als in 2013 hebben mensen met succes deel genomen aan de afsluitende presentatie-avond. Ook in 2014 gaat de LVKA deze opleiding verzorgen.
Doel van het traject is mensen te begeleiden op weg naar het zélf schrijven en voordragen van een buut en misschien wel naar deelname aan de voorselectiewedstrijden voor de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen.
Klik hier voor meer informatie over en opgave voor de buuttecursus

Um en Um stopt nog niet

Math Craenmehr enWim Hendrix begonnen hun carrière 44 jaar geleden in Melderslo. Dit jaar vieren de artiesten het 33-jarig bestaan van Um en Um.
Het begint altijd met een oneliner. Al 33 jaar lang.
Onlangs nog met het Alzheimerlied. „Het begon met de zin: ‘En ineens lijkt elke dag de kamer nieuw. Vanuit daar ging het verder.” Aan het woord is Wim Hendrix (61), de ene helft van het Horster duo Um en Um. Samen met Math Craenmehr (57) viert hij dit jaar het 33-jarig bestaan van Um en Um. Een periode waarin Um en Um uitgroeide van lokale act tot een in heel Limburg aansprekende naam. Toch begon het allemaal bij de Dreumel in Horst. Klik hier voor het volledige artikel van Dagblad De Limburger.

 

Quinn Hansen voor de 2e keer Jóngere buuttekampioen

14 Jaar oud zijn en dan al voor de 2e keer Limburgs Jóngere buuttekampioen. Quinn Hansen is dit jaar, net als vorig jaar, de beste buuttereedner in de categorie Jóngere. Met zijn buut "Liftboy van ut wellnescentrum" bleef hij de concurrentie voor maar ook Ashwin, Joep en Eva brachten prachtige buutten. Naast de buutten was er nog veel meer te zien en te horen "Het Baekerhoes" in Maasbracht-Beek. Mooie optredens in de categorie dans en een super omlijstend programma met de beste deelnemers van het KVL en TVK maakten de middag compleet.
Klik hier voor een mooie sfeerimpressie van de middag.

 

Sylvia Ramakers uit Cadier en Keer buuttekampioen 2014

Het heeft 36 jaar geduurd maar het is Sylvia Ramakers gelukt om als 2e vrouw de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen te winne. Op vrijdag 10 januari is het haar gelukt om alle concurrentie achter zich te laten. De tweede plaats was voor Jan Geraedts uit Beesel en de buut van Peter Vaassen was goed voor een derde plaats.
Sylvia heeft het afgelopen jaar deelgenomen aan de buuttecursus van de LVKA en debuteerde hierna in de wedstrijd. Uit handen van Gouverneur Bovens kreeg ze de trofee van de 'Jaeger' uitgereikt.

Klik hier voor de foto's van de finale (met dank aan Ermindo Ermino van Dagblad De Limburger).

 

Finalisten loten voor hun finaleplaats

Meer dan 1000 lootjes zijn er ook dit jaar weer uitgegeven aan mensen die een plaats wilden bemachtigen om van de buuttefinale getuige te zijn. Naast het feit dat er een groot aantal mensen 2 lotingen heeft bijgewoond wil dit toch zeggen dat er groot animo is voor de Limburgse buut. Een prachtige finale staat dan ook op het programma 10 januari in Theaterhotel De Oranjerie. Ruim 350 mensen waren getuige van de loting voor de volgorde van de finalisten in de finale. Klik hier voor de volgorde in de finale.

 

De finalisten voor de finale van 2014 zijn bekend!

We hebben de voorrondes weer doorlopen en de finalisten voor de buuttefinale op vrijdag 10 januari in Theaterhotel De Oranjerie zijn bekend. Het omlijstende programma van alle drie de voorrondes werd voortreffelijk verzorgd door twee van onze eigen zingende leden Patrick Roger uit Roermond en de groep ‘Men in Pek’ uit Stramproy.
De voorzitter van de jury maakte woensdagavond in Linne bekend dat 7 finalisten met elkaar de strijd mogen aangaan voor de titel Groot Limburgs Buuttekampioen 2014.
Klik hier voor de uitslag van de voorronden.

Kaartverkoop en loting buuttefinale 2014

Op vrijdag 10 januari aanstaande wordt door de Limburgse Vereniging Karnavals Artiesten, Stichting Organisatie Buutteredners Kampioenschappen in de Oranjerie te Roermond de Finale gehouden van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen, aanvang 19.49 uur.
De loting voor de volgorde van optreden tijdens de finale zal plaats vinden op zondagmiddag 8 december om 15.00 uur in de Oranjerie te Roermond. De kaartverkoop is ook op zondag 8 december.
Klik hier voor meer informatie over de locaties en tijden voor de kaartverkoop.

Jeugd en Jongeren buuttekampioenschappen zaterdag 15 februari

Op zaterdag 15 februari a.s. organiseert de Limburgse Vereniging van Karnavals Artiesten (LVKA) in samenwerking met de Jeugdfanfare Eensgezindheid m.m.v. jeugdwerk “De Kuukes” uit Maasbracht-Beek de Limburgse Jeugd em Jongeren kampioenschappen voor buutterednen, dans en parodie (ook voor duo's, trio's enz.).
Meisjes en jongens t/m/ 17 jaar kunnen zich vanaf dit jaar in 2 categorieën opgeven voor de buut, dans of parodie en aan het Limburgse publiek laten zien, welke talenten er op dit gebied in de Limburgse karnavalswereld zijn. Klik hier voor meer informatie en opgave. De middag begint om 13.11 uur in Gemeenschapshuis Het Baekerhoes, Kerkstraat 1 te Maasbracht-Beek.

Veel animo voor voorselectie 2013-2014

Op 18, 19 en 20 november a.s. gaan er ook dit jaar in totaal 21 buuttereedners strijden voor een plaats in de finale op vrijdag 10 januari 2014 in Theaterhotel De Oranjerie in Roermond. Na de jaarvergadering werden de namen van de kandidaten bekend gemaakt en vervolgens geloot voor de volgorde van optreden.
Het belooft een mooie wedstrijd te worden met bekende namen, nieuwe gezichten en ook dit jaar weer vier dames. Leuk om te vermelden is dat er ook nu weer deelnemers van onze buuttecursus deelnemen aan de voorselectie.


Klik hier om te lezen wie er wanneer en waar gaat optreden.

 

Presentatie buuttecursus groot succes

Op maandag 21 oktober hebben 7 cursisten van de buuttecursus hun buut ten gehore gebracht voor een volle zaal 'De Mirage' in Susteren. In 11 bijeenkomsten hebben ze gewerkt aan onderwerp, tekst, typetje, humor en de kunst van het weglaten. De cursusleiders en ervaren buuttereedners Wil Knapen, Huub Stassen en Gilbert Petit hebben ook dit jaar weer gezorgd dat de deelnemers voldoende inspiratie hadden en een mooie tekst op papier kregen. Een aantal van de cursusleden hebben de smaak te pakken en zullen hun buut ook naar voren brengen bij de voorronde van de buuttekampioenschappen 2014.

Voorselectie buuttekampioenschappen 2013-2014

Over een aantal weken vinden de voorselecties van de Limburgse Buuttekampioenschappen 2014 weer plaats. Dit najaar wordt er wederom, bij voldoende deelname, in noord, midden en zuid limburg gestreden voor een plaats in de finale die op 10 januari 2014 in Roermond wordt gehouden. De selectiewedstrijden vinden dit jaar van maandag 18 t/m woensdag 20 november plaats in resp. Eckelrade, Reuver en in Linne.

De invulling van het programma van deze avonden is nog niet bekend en zal na de jaarvergadering bekend worden gemaakt op deze website.

Klik hier voor meer informatie over en opgave voor deelname aan de selectieavonden.

Presentatie cursisten buuttecursus 21 oktober 2013

Om zorg te dragen voor de continuïteit van de Limburgse buut heeft de Limburgse Vereniging Karnavals Artiesten (LVKA) ook dit jaar een cursus georganiseerd voor mensen die graag in de buutteton staan of willen gaan staan. Het afgelopen half jaar heeft een groep cursisten hard gewerkt aan een voordracht die ze op maandag 21 oktober gaan presenteren aan het publiek. Bent u ook aan het denken om eens aan de cursus deel te nemen of wilt u gewoon een gezellige avond waar u de nieuwbakken buuttereedners een steuntje in de rug kunt geven dan bent u op maandag 21 oktober van harte uitgenodigd in zaal De Mirage in Susteren. De avond begint om 20.00 uur.
Het doel van het cursustraject is mensen te begeleiden op weg naar het zélf schrijven en voordragen van een buut en misschien wel naar deelname aan de voorselectiewedstrijden voor de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen.

Lees hier een mooi artikel uit Dagblad de Limburger over de vorige buuttepresentatie.

 

Nieuws van de voorgaande jaren - oud nieuws

Via deze link kom je uit bij het nieuws van de voorgaande jaren.

LVKA in het nieuws (telkens nieuwe artikelen toegevoegd!)

De LVKA en hun leden komen geregeld in het nieuws met leuke artikelen.
Klik hier voor een overzicht van artikelen uit Dagblad De Limburger en L1 radio en televisie.
Met dank aan beiden voor de mooie bijdragen.

 

 

Op zoek naar artiesten? . . . bezoek onze persoonlijke artiesten pagina's

Onder het kopje 'leden' boven in het scherm zijn in de diverse categoriën de leden van de LVKA de vinden met hun contatgegevens. Limburgs beste artiesten op één website en overzichtelijk gerangschikt voor u. Via de overzichtpagina kan er bij diverse artiesten worden doorgeklikt naar hun persoonlijke pagina waarin hun introductie en foto's zijn te vinden. Neem eens een kijkje bij onze artiesten.
Klik hier voor het artiestenoverzicht.

Laatste toegevoegd of aangepast:
Duo Pin en Greet
Buutredner Wim Joosten

Documenten voor onze leden

Op de ledenvergadering van 27 april is aangegeven dat er een voorbeeldcontract te downloaden is op deze site als ook loonopgaveformulieren.
Klik hier om naar de documenten te gaan.

Leden met een eigen site op LVKA.nl

Alle leden hebben de mogelijkheid een eigen pagina op deze site aan te maken, met je eigen informatie en foto's. Deze service is gratis voor onze leden!!!
Vervolgens kunnen bezoekers dan via de map leden naar jouw gegevens zoeken.
Wanneer ontvangt de webmaster Uw informatie???


 

  webmaster: Paul Maassen
ontwerp: Arthur Sassen